PÄÄSIVU           LEIRIN ESITTELY           ILMOITTAUDU LEIRILLE           KUVIA           YHTEYSTIEDOT JA AJO-OHJEET

Suomen Harmonikkainstituutti
Kyrösselänkatu 3
39500 Ikaalinen

puh. 040 8496221
hanuritalo@harmonikkainstituutti.net

 

LEIRIN 2019 ESITTELY JA TIETOJA OHJELMASTA

 

Ikaalisten Harmonikka- ja viululeiri on tarkoitettu kouluikäisille lapsille ja nuorille soittotaidon tasosta riippumatta. Leirille voivat osallistua sekä harmonikansoittajat että jousisoittajat. Tarkkaa ikärajaa ei ole, mutta alle 10-vuotiaiden kohdalla vanhempien on hyvä miettiä lähes viikon mittaisen leirin vaativuutta lapsen näkökulmasta. Leiriläisten keski-ikä on 12-13 vuotta ja varttuneimmat leiriläiset ovat lukiolaisia.

Leirillä musiikin opiskelu on monipuolista ja tiivistä. Kesäleirin tunnelma on tavallisesta arjesta poikkeava, ja juuri sen vuoksi myös oppiminen on tehokasta. Vaikka soittaminen on leirin pääasia, on kavereiden kanssa pelaaminen ja kaikenlainen vapaa-ajan toiminta tärkeä osa leirin sisältöä. Kaverit innostavat soittamiseen myös leirin jälkeen ja antavat koko harrastukselle paljon lisämotivaatiota.

Harmonikkaleirin ”kotina” on Kauppilan Matkailutilan päärakennus, jossa on majoitustilat 3-6 hengen huoneissa, yhteissoittoluokka ja oleskelutilat. Leirin ruokailut sekä leirin konsertit pidetään Kauppilan tilan "vanhassa pytingissä", joka on ainutlaatuinen historiallinen rakennus.

Lisäksi leiriläisten käytössä on rantasauna, jonka yhteydessä on matala ja turvallinen uimaranta.

Ikaalisten Kylpylä on lähistöllä, vain parin kilometrin päässä.

Opetuksesta

Jokaisella leiriläisellä on päivittäin vähintään puoli tuntia henkilökohtaista opetusta. Opettajan kanssa käydään kahdestaan läpi sekä uusia kappaleita että aikaisemmin soitettua ohjelmistoa. Jokainen oppilas on mukana vähintään yhdessä yhteissoittoryhmässä sekä koko leirin orkesterissa. Opettajat ovat kokeneita ja työskentelevät ammatikseen lasten ja nuorten kanssa eri musiikkiopistojen opettajina.

Nuorille on usein hyödyllistä ja innostavaa, että leirillä voi olla eri opettaja kuin talvikaudella. Leirin opetuksessa korostetaan yhteissoittoa, johon kaikilla ei talven aikana ole riittävästi mahdollisuuksia. Oppilaat muodostavat eri kokoisia yhteissoittoryhmiä ja koko leirin orkesteri on kaikille harvinainen tilaisuus soittaa isossa porukassa. Musiikin teoriaa ja yleistä musiikkitietoa opitaan soittotuntien ohella tehtäviä tekemällä.

Kavereita, vapaa-aikaa, saunaan ja uimaan...

Kauppilan tilalla on hyvät mahdollisuudet monenlaisille vapaa-ajan harrastuksille. Ulkopelejä ja liikuntaa voi harrastaa samassa pihassa soittoharjoittelun lomassa. Turvallinen matala uimaranta ja sauna ovat n. 200 m:n päässä tilan omassa rannassa. Sauna lämpiää leiriviikolla lähes joka ilta. Ruokailut (aamupala, lounas, välipala ja päivällinen) ovat päärakennuksen ruokasalissa, ja iltaisin vietämme leiriläisten kesken vapaa-aikaa, uimme ja saunomme tai paistamme rannassa makkaraa ja tikkupullaa.

Keskiviikkoiltana soitamme pienen konsertin Kartun kyläyhdistyksen rantalavalla, joka on parin kilometrin päässä. Jos sää sallii, piipahdamme myös keskiviikkona aamupäivällä Ikaalisten torilla soittamassa.

Vapaa-aikaa emme vietä internetissä tai tietokonepelien parissa.

Soittoharjoittelusta

Leirin tarkoituksena on antaa mahdollisimman paljon uusia kappaleita kesän ja seuraavan syksyn ajaksi. Kavereiden ja muiden leiriläisten vaikutus on soittamisessa tärkeä, ja oman harjoittelun ohella myös toisten harjoittelusta voi oppia. Isommat oppilaat ovat nuoremmilleen esikuvia. Sopiva harjoittelun määrä on yksilöllistä, mutta vähintään parin tunnin tavoite joka päivälle on jokaiselle mahdollinen.

Leiri alkaa 9.6. sunnuntaina, jolloin perheille on arkipäivää helpompaa järjestää leiriläisten kuljetus. Kokoonnumme Kauppilaan klo 11 alkaen. Leiri alkaa ruokailulla klo 12, ja sen jälkeen alkavat soittotunnit välittömästi. Leiri päättyy perjantaina 14.6. iltapäivällä klo 14 päätöskonserttiin Omalla Tuvalla Ikaalisten keskustassa.

Leirin varusteita

Leirillä tarvitaan oma soitin (harmonikka tai viulu) sekä kaikki ne nuotit, joita on viimeksi soitettu. Nuotteja varten on hyvä olla esim. kansio tai kuminauhakotelo, jonne voi laittaa myös uudet nuotit ja leirillä jaettavat tehtävät. Oman nuottitelineen voi ottaa myös mukaan, mutta siihen pitää muistaa laittaa nimilappu. Leirikassiin pakataan myös lämpimät vaatteet, pyyhe, uimavarusteet ja sisätossut samoin kuin muutkin omat henkilökohtaiset varusteet. Huoneissa on liinavaatteet valmiina, joten niitä ei tarvitse ottaa mukaan.

Hinta

Leirimaksu on 370 €, joka sisältää opetuksen, ruokailut (aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala), majoituksen ja liinavaatteet. Leirimaksu sisältää myös tapaturmavakuutuksen. Summa laskutetaan osallistujilta leiriä edeltävällä viikolla. Samasta perheestä tuleva toinen leiriläinen saa 50 €:n sisaralennuksen.

Ilmoittautumisaika leirille on parhaillaan avoinna.