Suomen harmonikkainstituutti

Kansansävelmäarkisto

Ikaalislainen kansanmusiikki- ja pelimanniperinne on rikas ja omaleimainen. Ikaalisten Harmonikkamiehet, Ikaalisten Viulupelimannit ja monet yksittäiset soittajat ovat tehneet vuosikymmenten aikana pohjoissatakuntalaista musiikkia tunnetuksi koko Suomessa.

Tältä sivulta löytyy nuotteja ja äänitteitä tunnetuimmista ikaalilaisista sävelmistä. Nuotit ovat vapaasti harmonikansoittajien ja muiden pelimannien käytettävissä.


KANSANMUSIIKKI KIERTOON -oli Harmonikkainstituutin toteuttama Leader-hanke. Hankkeen myötä koottiin ja kirjoitettiin uudelleen 100 pohjoissatakuntalaisen kansanmusiikkisävelmän nuotit ja kappaleista tehtiin sähköiset ja myös muille soittimille transponoitavat versiot. Kaikki hankkeen kappaleet ovat saatavissa Harmonikkainstituutista. Tässä luettelossa on kappaleista osa. Päivitetty 13.10.2020

Aksun kiperä polkka

Lataa nuotti (PDF, 33 kt)

Aleksanteri Kitti (1883-1971) asui Ikaalisten Kilvakkalassa. Tunnettu hanuripelimanni Kalle Vainionpää vieraili usein Kitin luona ja oppi häneltä monia kappaleita. "Aksun kiperäpolkka" on todennäköisesti Kitin itsensä tekemä.

Eräsen Ollin polkka

Lataa nuotti (PDF, 41.5 kt)

Tämä on yksi tunnetuimmista ikaalilaisista polkista, joka on monien pelimannien ja harmonikansoittajien perusohjelmistoa koko Suomessa. Olli Eränen (1895-1949) oli 2-rivisen hanurin soittaja.

Häämarssi

Lataa nuotti (PDF, 78.8 kt)

Kuuntele MP3 (1.7 Mt)

Tämä vanha häämarssi on kaunis ja arvokas, jota pelimannien tiedetään soittaneen jo 1800-luvun lopussa. Se on yksi ikaalilaiseen hääperinteeseen liittyvistä tärkeimmistä pelimannikappaleista.

Isännän masurkka

Lataa nuotti (PDF, 36 kt)

Tyypillinen pelimannimasurkka, jossa on tanssimista auttava vahva poljento. Yksinkertaiseen perusmelodiaan ovat pelimannit lisänneet monenlaisia koristekuvioita.

Kalle Vainionpään valssi

Lataa nuotti (PDF, 45.9 kt)

Harmonikkapelimanni Kalle Vainionpää (1897-1972) oli kuullut tämän sävelmän 1900-luvun alussa. Hän opetteli sen korvakuulolta, lisäsi siihen omia muunnelmiaan ja nimesi sen Kalle Vainionpään valssiksi. Jämijärveläinen Kalle Vainionpää oli tärkeä vaikuttaja, kun Ikaalisten Harmonikkamiehet ja Viulupelimannit aloittivat toimintaansa 1960-luvun lopulla. Vainionpäältä talletettiin runsaasti paikallista sävelmistöä.

Kallen kaunein masurkka

Lataa nuotti (PDF, 43.4 kt)

Harmonikkapelimanni Kalle Vainionpään (1897-1972) soittama masurkka. Kappale on tullut tunnetuksi myös Viihdekuoro Sata-Hämeen lauluversiona, johon Mirja Raes on tehnyt sanat.

Kitin Aksun polkka

Lataa nuotti (PDF, 23.9 kt)

Aleksanteri Kitti (1883-1971) oli hanuripelimanni, jonka soittamana tämä kappale on säilynyt. Kappale on todennäköisesti Kitin itsensä tekemä. Kappale on tallennettu Kalle Vainionpään soittamana.

Koskisen Sakarin valssi

Lataa nuotti (PDF, 41.2 kt)

Kuuntele MP3 (4.3 Mt)

Kansansävelmä Kyrösjärven seudulta. Suosittu sävelmä pelimannien keskuudessa. Viulunsoittaja Sakari Koskinen (1894-1972) oli 1920-luvulla Kyrösjärvi-laivan konemestarina.

Kovelahden masurkka

Lataa nuotti (PDF, 27.8 kt)

Kovelahtelainen pelimanni Iisakki Luotolinna (1883-1939) soitti tätä kappaletta 2-rivisellä hanurilla. Kovelahti on pieni kylä Ikaalisissa.

Kruununpulotuspolska

Lataa nuotti (PDF, 40.6 kt)

Ikaalisissa soitettu Kruununpulotuspolska on aivan samanlainen kuin Emil Riskun soittama kruununpurotespolska. Tämä polska on tullut Ikaalisiin todennäköisesti viulupelimanni Sakarin Koskisen kautta. Kruununpulotuspolska kuuluu vanhoihin hääseremonioihin. Sitä soitettiin riisuttaessa morsiamelta morsiuskruunua ja laitettaessa tilalle vaimon päähinettä.

Kun luonto herää

Lataa nuotti (PDF, 91.5 kt)

Kappaleen säveltäjä Viljo Suojanen (1917-2015) oli Ikaalisten arkkipelimanni, pelimannien vanhin. Hän sävelsi yli 30 kappaletta, joista tämä kaunis valssi on tunnetuimpia.

Kyrösjärven laineilla

Lataa nuotti (PDF, 50 kt)

Matti Huhtasalon sävellys. Ele, Matti ja Väinö Huhtasalo perustivat yhdessä Heikki Eräsen kanssa Ikaalisten Harmonikkamiehet vuonna 1968. Yhtye oli varsinkin 1970-luvulla maankuulu komeasta soitostaan. Huhtasalon pelimannisuku on vaikuttanut voimakkaasti ikaalilaiseen musiikkiin vuosikymmenten ajan. Kyrösjärven laineilla on iloinen duurivalssi.

Matti-Junkkarin jenkka

Lataa nuotti (PDF, 94.7 kt)

Kiperä jenkka, joka on harmonikansoittajille mainio sorminäppäryysharjoitus. Jenkan triolikuviot eivät ole pelimannikappaleissa aivan tavallisia.

Perhosvalssi

Lataa nuotti (PDF, 48 kt)

Tämä vanha valssi tunnetaan myös nimellä Öinen kulkija.

Polkka Pukarasta

Lataa nuotti (PDF, 28.4 kt)

Viljo Koivisto on tallentanut tämän polkan Ikaalisten Pukaran kylästä. Pukara on pieni kylä Ikaalisten luoteisosassa. Sieltä on kotoisin monia hyviä pelimanneja. Polkka Pukarasta on yksinkertainen ja mukaansatempaava kappale, joka soveltuu niin harmonikalla kuin viulullakin soitettavaksi. Kanadassa ja Yhdysvalloissa tunnetun Karl Pukaran (1931- 1998) harmonikansoittajan sukujuuret ulottuvat myös Ikaalisten Pukaran kylään.

Ranteen Valeen polkka

Lataa nuotti (PDF, 38.2 kt)

Valentin Ranne oli taitava ikaalilainen viulunrakentaja ja -soittaja. Hän soitti etenkin 1930-luvulla nurkkatansseja ja häitä Ikaalisten seudulla. Viljo Koivisto on tallentanut tämän omaperäisen polkan 1970-luvun alussa. Tämä kappale on ollut varsinkin viulupelimannien "bravuuri", joka on kysynyt soittajalta paljon taitoa ja virtuositeettia.

Ranteen Valeen polkka - duo viulu-harmonikka

Lataa nuotti (PDF, 46.3 kt)

Kuuntele MP3 (1 Mt)

Tämä duosovitus on tehty viululle / alttoviululle ja harmonikalle. Vaikka soolo-osuudet on jaettu soittimien kesken, on viulu tämän sovituksen pääosassa. Kappaleen tempo on rivakka ja soittajien kesken saa kernaasti vallita vimmattu kilpasoiton tunnelma!

Runtellin valssi

Lataa nuotti (PDF, 28.5 kt)

Tämä iloinen duurivalssi on sekä viulupelimannien että harmonikansoittajien suosima. Sävelmän alkuperästä ei ole tarkempaa tietoa, mutta se on kuulunut vanhojen ikaalislaisten pelimannien ohjelmistoon vuosikymmenten ajan.

Sahtipolkka

Lataa nuotti (PDF, 29.5 kt)

Ele Huhtasalon säveltämä Sahtipolkka on yksi parhaimmista pelimannityylisistä harmonikkapolkista. Sen tarttuva melodia ja mukaansatempaava rytmi on tehnyt siitä suositun ja paljon soitetun kappaleen.

Sunin Åken valssi

Lataa nuotti (PDF, 72.2 kt)

Åke Suni (1912-1979) oli kotoisin musikaalisesta perheestä. Hänen isänsä Eino Suni oli perustanut Ikaalisten ensimmäisen sähkölaitoksen Vatulan Särkikoskelle. Kaikki neljä sisarusta soittivat, ja he perustivat myös "Tomtom"-nimisen tanssiorkesterin, joka oli suosittu 1930-luvulla monilla tanssilavoilla ja seurantaloilla. Tämä kaunis valssi on tallennettu harmonikkapelimanni Kalle Vainionpäältä, joka muisteli Åke Sunin soittaneen sitä Suninkoskella 1930-luvulla.

Vääräjoen jenkka

Lataa nuotti (PDF, 99.7 kt)

Kappaleen säveltäjä Reino Kasittula on Ikaalisten Harmonikkamiesten kantavia soittajia.

Vainionpään Kallen polkka

Lataa nuotti (PDF, 35.2 kt)

Jämijärvellä asuneen pelimannin Kalle Vainiopään (1897-1972) soittama polkka. Kalle soitti polkkaa hankalasta sävellajista (Bb-molli, jossa on viisi alennusmerkkiä), ja sen vuoksi monet sitä opetelleet pelimannit luopuivat nuotinluvusta. He oppivat tarttuvan ja napakan melodian korvakuulolta nopeasti.

Valkea Ruusu

Lataa nuotti (PDF, 33.9 kt)

Valkea Ruusu on tunnettu etenkin suosittuna häävalssina, jona sitä on käytetty jo 1920-luvulta lähtien. Valkea Ruusu on talletettu Jämijärvellä asuneelta pelimanni Kalle Vainionpäältä (1897-1972). Kappaleesta on sittemmin tullut ikaalilaisen kansanmusiikin symboli.

Valkea ruusu (duo)

Lataa nuotti (PDF, 121.8 kt)

Valkea ruusu kahdelle harmonikalle sovitettuna.

Valssi Hailuodosta

Lataa nuotti (PDF, 93.9 kt)

Kaunis vanha kansansävelmä, jonka Matti Rantanen on sovittanut melodiabassoharmonikalle.

 

ETUSIVU

YLEISESITTELY

JULKAISUT

ENGLISH CATALOGUE

KURSSIT

HARMONIKKAMUSEO

YHTEYSTIEDOT

IKAALISLAISIA KAPPALEITA

© Copyright Finnish Accordion Institute 2016. All rights reserved.