Instituutin ylläpitämässä museoharmonikkojen kokoelmassa on kaikki tärkeimmät suomalaiset viisirivisten harmonikkojen yli 60 vuotta vanhat mallit joitakin harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Pääosa soittimista on peräisin 1900-luvun alkupuolelta, etenkin 1930-40-luvuilta. Kokoelman vanhimmat soittimet ovat 1860-luvulta. Näyttelyssä on esillä n. 85 harmonikkaa. Soittimia on kunnostettu harmonikankorjaajaopiskelijoiden työharjoitteluna. Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen hankkima harmonikanrakentaja Juho Pirjannin harmonikkaverstas työkaluineen, koneineen ja soittimineen täydentää kokoelmaa.

Oheisissa kuvissa näytteitä kokoelman soittimista.

No. 1: Kouvolan harmonikkatehtaan perustajan Aarne Kosken italialaistyylinen harmonikka 1930-luvun alusta.

No. 31: Viipurin harmonikkatehtaan ns. “Sarvipäämalli”, josta tuli kuuluisa varsinkin Vili Vesterisen taiteilijakuvien myötä 1930-luvulla.

No. 90: Italialainen Maga Ercole. Tyypillinen italialaismallinen kromaattinen harmonikka 1900-luvun alusta.

No. L: Harvinainen käsintehty harmonikka, jonka on valmistanut Daavid “Taavetti” Majaniemi Ikaalisten Iso-Röyhiössä 1920-luvulla. Majaniemi oli maineikas soitinrakentaja, joka kehitteli harmonikkoihin monia teknisiä uudistuksia. Tämä yksilö pelastettiin 2000-luvun alussa onnekkaasti tuhoutumiselta, ja se on hyvä esimerkki suomalaisten maaseudulla toimineiden soitinrakentajien taidoista.

Harmonikansoittajien muotokuvat

Soitinkokoelman yhteydessä on muotokuvakokoelma, jossa ovat Lasse Pihlajamaan,Paul Norrbackin, Johan Homanin, Viljo Vesterisen, Esko Könösen, Raimo Pihlajamaan, Taito Vainion, Viola Turpeisen, Aarre Lievosen ja Heikki Eräsen muotokuvat sekä Toivo Mannista esittävä puureliefi.